RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

17.5.2012. | Култура » Промоције

Промоција нових уџбеника у Београду, 2012.

У четвртак, 17. маја 2012. године, у парохијском дому Храма Светог Саве, у Београду, одржана је промоција уџбеника Православног катихизиса за седми и осми разред чији је писац епископ пожаревачко–браничевски Игнатије, а које је издала издавачка установа „Фреска“ уз помоћ Одбора за просвету и културу Епархије браничевске. Иако су нови уџбеници за верску наставу првенствено намењени ученицима седмог и осмог разреда, по своме садржају, ипак, могу бити корисни свима који трагају за одговорима који се тичу проблематике постојања.

Промоција уџбеника Православног катихизисаПромоцију је поздравним говором отворио епископ хвостански Атанасије (Ракита). Као председник Обора за верску наставу у Архиепископији београдско-карловачкој, преосвећени је изволео да, на основу свог искуства, пажњу присутних посебно усмери на значај чињенице да ће се у рукама катихета и ученика који су им поверени наћи нови уџбеници. Потом се присутнима обратио директор „Фреске“, господин Радош Љушић, који је говорио о значају издавања квалитетних уџбеника попут ових о којима је реч, као и о великој одговорности коју имају они који се баве овим послом. Пред крај, о самом садржају уџбеника владике Игнатија, присутнима се, као уредник, обратио и протођакон Златко Матић, чије вам речи, достављамо у прилогу:

„Наставне јединице, у новим уџбеницима, представљене су тако да и летимичан поглед на основни текст и на илустрације упућује и предаваче и ученике на циљеве и закључке лекција и олакшава процес обраде и усвајања штива.

Узимајући у обзир деценијско искуство реализације предмета Православни катихизис (верске наставе)у школама Србије, резултате коришћења постојећих званичних уџбеника, као и извештаје вероучитеља о могућности њихове примене у наставном процесу, израђени су уџбеници веронауке за седми и осми разред основне школе. Текст уџбеника је написао епископ пожаревачки Игнатије, а уредник издања их је приредио тако да буду усаглашени са одредбама Закона о уџбеницима, да изгледају модерније, привлачније и да лакше указују на циљ наставне јединице, теме или области која се обрађује, али тако да текстом и поруком, свакако, остану на путу прогресивне литургијске катихезе, као што је Планом и програмом предвиђено.

Свака наставна јединица, коју уџбеник представља, садржи:

Основни текст је прожет додацима који повезују верску наставу и друге предмете (историју, биологију, физику, уметност), а који су представљени тако да су повезани са решењима званичних уџбеника поменутих предмета и приређени тако да одговарају потреби корелације у образовном процесу. За часове утврђивања, систематизације и рекапитулације градива, део уџбеника који је посебно означен, а тиче се додатног материјала, биће од велике помоћи, чак незаобилазан, будући да систем описног оцењивања не подразумева пропитивање ученика, него дијалог предавача и ђака и отварање нових тема за дубљи улазак у тајну вере и живота у Цркви.

Уџбеницима је покривено више од три четвртине свих наставних јединица, што омогућује предавачима да, на основу обрађених, сами предвиде реализацију осталих лекција и на тај начин припреме терен за израду нових, бољих и успешнијих решења помоћних учила, расподеле плана и програма и самих будућих уџбеничких остварења.

Промоција уџбеника Православног катихизисаПриређујући ове уџбенике, уређивачки тим (чланови Одбора за просвету и културу Епархије браничевске – протођ. Златко Матић, ђ. Томислав Пауновић и ђ. Горан Илић) најозбиљније је узео у обзир примедбе вероучитеља, рецензената и просветних радника, који су упућивали на нова методичка решења школске обраде вечних истина, које су предвиђене Планом и програмом веронауке. Овај покушај ће бити од користи Цркви једино ако ускоро буде превазиђен бољим и адекватнијим решењима. Тако би се и уџбеници, као и читав пројекат веронауке, остварили у служби изградње Тела Христовог, Цркве Божје. Једино због тога је Православни катихизис и уведен у школски систем Републике Србије и једино због тога треба ту и да о(п)стане.“

Реч је, коначно, преузео епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић), који је присутнима говорио на основу дугогодишњег професорског искуства. Катихете је подсетио на чињеницу да је њихова служба данас готово апостолска, а да већ у Христу можемо видети првог катихету. Катихета сведочи ученику Васкрслог Христа својим животом, објављујући му, на тај начин, Личног Бога. Епископ Атанасије посебну пажњу посвећује чињеници да је Личног Бога немогуће посведочити примарно уџбеницима, макар они били и најбољи, та да ови уџбеници никако не претендују да замене катихету на часу, већ су писани тако да је за њихово разумевање катихета непоходан.

Промоција је успешно окончана питањима присутних.

Данијела Клаћ, вероучитељ