RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

20.9.2013. | Култура » Промоције

Промоције књиге „Res Publica“, Крагујевац–Београд, 2013.

Промоција „Res Publica“, Крагујевац 2013Res Publicа је збирка изабраних студија и есеја професора др Давора Џалта.  Књига је прво заједничко издање Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске и богословског друштва „Отачник“. Крагујевачкој читалачкој публици представљена је у четвртак, 19. септембра 2013. године, у Едукативно-духовном центру „Свети Јован Златоусти“ крагујевачке богословије. У Београду, пак, ова књига је презентована дан касније, у петак, 20. септембра, у задужбини Илије М. Коларца.

О књизи су на овим двема промоцијама говорили протојереј-стафрофор др Зоран Крстић, јереј Вукашин Милићевић, протођакон Златко Матић (уредник књиге) и др Ивана Кроња.

 Прота Зоран Крстић је истакао значај хришћанских интелектуалца који веру сведоче на другачији начин, који је често свету пријемчљивији од начина на који то теолози чине, закључујући да је Давор Џалто добар пример таквих аутора. Проф. Крстић је, надаље, указао на то да је реч о врло значајном делу јер се аутор бави друштвеним темама, а Црква мора да успостави дијалог са светом у коме обитава. Важност деловања хришћанских интелектуалаца „огледа се и у потреби да се покаже у једном новом светлу да хришћанство и теолошка мисао не морају да буду фактори раздора у једном друштву, како је то тврђено у модерни, већ могу да имају потенцијал и постану фактор стабилности једног друштва“.

Промоција „Res Publica“, Београд 2013О томе, пак, да теолог није „онај који се крије иза плашта проповедаонице, мантије, тајне или догме“, а да нас Давор Џалто изнова подсећа, а, можда и уводи у једину могућу дијалектику постојања: бити у свету, а не бити од света, говорио је протођакон Златко Матић, који је, у својству уредника, подвукао шињеницу да је ова књига иницирала формирање специфичне „Филозофско-теолошке“ библиотечке секције у оквиру издаваштва Одбора за просвету и културу Епархије браничевске:

„Наше издавачке активности конципиране су тако да промовишу аутентично, предањско православно богословље, које је православно зато што је актуелно и спремно да се суочи са најважнијим и најтежим питањима човека данашњице. У овом тренутку, ипак, основни проблем је у формулисању питања свих питања, проблема који је заједнички људском роду. Црква, теологија, црквена просвета и црквено издаваштво (тако и наше издаваштво) крећу од овог тренутка, од става да се хришћани разликују од других људи зато што се не мире са смрћу. Часопис који издајемо, књиге које објављујемо, у основи имају ту борбу за живот и то за живот вечни. Аутори чија дела ми објављујемо, не баве се богословљем ради самог богословствовања, нити пишу да би опстали у „теолошкој моди“, нити бирају наручене теме, које пријају већини. Они објављују истину, ма колико она болна била, ма колико их она у животу коштала, јер је она једини пут ка слободи, ка превазилажењу оног уметничког и свељудског крика.“

Промоција „Res Publica“, Београд 2013Др Ивана Кроња истакла је да мисао проф. Џалта „одликује смирени тон обраћања без уобичајених идеолошких супротстављања која су карактеристична за нашу средину“. Аутор „нуди веома имплицитну критику веома оштре идеолошке поделе у нашем друштву, где академско у секуларној области као да нема додира са богатим академским и духовним животом у верској сфери или у сфери политичког и мултикултуралног друштва“, закључујући да ова књига даје допринос и на пољу историје уметности, јер, за разлику од јавног дискурса који је преоптерећен поједностављеним интерпретацијама прошлости, ова књига је окренута будућности, превазилази дневнополитичке несугласице.

На самом крају аутор је захвалио свима који су учествовали у настанку књиге и рекао да је мотив за њено објављивање – остваривања дијалога између различитих друштвених група, како би они били упослени на добробит читавог друштва.

Промоција је успешно окнчана питањима присутних.

Данијела Клаћ, вероучитељ