RSS Новости:

Прво коло сабраних дела о. Георгија Флоровског
Изашла из штампе седма свеска часописа „Браничевски весник“ (2016)
Светосавска академија „Куцајте и биће Вам отворено“, Пожаревац, 2017.
Изашао из штампе други том биографског лексикона „Свештено­служитељи Браничевске епархије“
Најновији број часописа „Саборност“ X (2016)
Промоција књига о епископу браничевском Венијамину (Таушановић), Пожаревац, 2016.
Састанак вероучитеља са Владиком, јули 2016.
Осмо епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2016.
Изашла из штампе књига „Хришћанство у вртлозима савремености“ аутора др Зорана Крстића
Изашла је из штампе дванаеста књига библиотеке „Приручници“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

30.10.2012. | Култура » Сајмови

„Саборност“ на 57. међународном београдском сајму књига 2012. г.

Промоција издања Одбора за просвету и културу Епархије браничевске на 57. међународном боеградском сајму књигаОд 21-28. октобра 2012. године на Београдском сајму су по 57. пут убирани плодови писане речи. Део овогодишњег Међународног сајма књига, једне од највећих културних манифестација у нашој земљи, по први пут, био је и Одбор за просвету и културу Епархије браничевске (Саборност).

Читалачкој публици представљена су издања од 1994. године до данас, у периоду од када је на катедри наше богоспасаване Епархије Његово преосвештенство Епископ г. Игнатије. Штанд Саборности у хали 4 осим своје највеће вредности, својих издања, пажњу гостију привлачио је и непрестаним располагањем чланова редакције.

У оквиру редовног манифестацијског програма, Саборност је одржала и промоцију својих издања у програмској сали „Београдски сајам“, у уторак 23. октобра. У присуству Његовог преосвештенства Епископа браничевског проф. др г. Игнатија знатижељној публици у препуној сали, која трага за решењима основних животних и бивствујућих питања, најпре се обратио протођакон Златко Матић, представљајући најновија издања:

Промоција издања Одбора за просвету и културу Епархије браничевске на 57. међународном боеградском сајму књигаПотом, публици је о. мр Александар Ђаковац говорио о учењу и раду владике Игнатија као „једног од највећих теолога данашњице, који је покренуо и врло смело и храбро води издавачку делатност наше Епархије“. О. Александар се најпре осврнуо на период када је и сам као студент слушао предавања владике Игнатија када се по први пут сусрео са еклисиолошко-литургијским решењима проблема живота и смрти, која су га подстакла на даље истраживање и учење. Говорећи, надаље, о учењу владике, о. Ђаковац нагласио је да је владика, уз митрополита пергамског Јована Зизијуласа, зачетник једне нове теме у историји која се отвара пред теолозима, теме односа онтологије и етике.

На крају, као трећи учесник промоције, публици се обратио асистент Богословског факултета, о. Вукашин Милићевић. Литургијско виђење света присутно је, по речима о. Вукашина, и у издавачкој делатности Епархије браничевске. Откривење теологије читаоцима је понуђено у библиотеци Савремено богословље у којој су књиге владике Игнатија и митрополита Јована Зизијуласа, као и научни богословски часопис, годишњак Саборност. На ову библиотеку надовезује се библиотека Приручници, намењена првенствено носиоцима вероучитељске службе. Постојање Цркве у времену и простору не дозвољава нам да заборавимо историју у којој битишемо, па су ту библиотеке Архива Епархије браничевске и Вечност у времену. Такође, Епархија је издала и Шематизам 2003. године, као и јубиларну Споменицу поводом десетогодишњице епископске службе владике Игнатија. Промоција издања Одбора за просвету и културу Епархије браничевске на 57. међународном боеградском сајму књигаОвим библиотекама се може прибројати и обновљени часопис Браничевски весник као годишње гласило наше Епархије. Литургија као догађај када химном и песмом величамо Господа и причешћујући се улазимо у заједницу са Творцем и Спаситељем, свој химнолошки одраз у издавачкој делатности наше Епархије исписује библиотека Браничевска лира. На крају, треба споменути да Епархија издаје и зидне календаре и џепне црквене календаре са планером.

По завршетку званичног дела промоције гости су уз послужење могли да разговарају и друже се са владиком и учесницима промоције добијајући на поклон издања наше Епархије.

Прво учећше Саборности на Сајму књига оставило је дубок траг и привукло пажњу посетиоца што свакако даје мотивацију да ово буде почетак једне лепе традиције сусрета и дружења са читаоцима.

Владимир Несторовић