RSS Новости:

Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског на Сајму књига 2018.
Протођакон доц. др Златко Матић одржао предавања на МДУ „Ломоносов“ и на НИУ БелГУ.
Прва промоција Сабраних дела о. Георгија Флоровског на српском језику
Резултат конкурса за формирање листе вероучитеља за 2018/2019. г.
Одржан научни богословски скуп у оквиру прославе 200 година освећења манастирске цркве манастира Покајница
Десето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2018.
Изашла из штампе осма свеска часописа „Браничевски весник“ (2017)
Организовање тематског научног богословског скупа, Манастир Покајница, 21. мај 2018.
Организовање међународне научне конференције
Представљање нашег издања на Филозофском факултету у Београду

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

30.10.2012. | Култура » Сајмови

„Саборност“ на 57. међународном београдском сајму књига 2012. г.

Промоција издања Одбора за просвету и културу Епархије браничевске на 57. међународном боеградском сајму књигаОд 21-28. октобра 2012. године на Београдском сајму су по 57. пут убирани плодови писане речи. Део овогодишњег Међународног сајма књига, једне од највећих културних манифестација у нашој земљи, по први пут, био је и Одбор за просвету и културу Епархије браничевске (Саборност).

Читалачкој публици представљена су издања од 1994. године до данас, у периоду од када је на катедри наше богоспасаване Епархије Његово преосвештенство Епископ г. Игнатије. Штанд Саборности у хали 4 осим своје највеће вредности, својих издања, пажњу гостију привлачио је и непрестаним располагањем чланова редакције.

У оквиру редовног манифестацијског програма, Саборност је одржала и промоцију својих издања у програмској сали „Београдски сајам“, у уторак 23. октобра. У присуству Његовог преосвештенства Епископа браничевског проф. др г. Игнатија знатижељној публици у препуној сали, која трага за решењима основних животних и бивствујућих питања, најпре се обратио протођакон Златко Матић, представљајући најновија издања:

Промоција издања Одбора за просвету и културу Епархије браничевске на 57. међународном боеградском сајму књигаПотом, публици је о. мр Александар Ђаковац говорио о учењу и раду владике Игнатија као „једног од највећих теолога данашњице, који је покренуо и врло смело и храбро води издавачку делатност наше Епархије“. О. Александар се најпре осврнуо на период када је и сам као студент слушао предавања владике Игнатија када се по први пут сусрео са еклисиолошко-литургијским решењима проблема живота и смрти, која су га подстакла на даље истраживање и учење. Говорећи, надаље, о учењу владике, о. Ђаковац нагласио је да је владика, уз митрополита пергамског Јована Зизијуласа, зачетник једне нове теме у историји која се отвара пред теолозима, теме односа онтологије и етике.

На крају, као трећи учесник промоције, публици се обратио асистент Богословског факултета, о. Вукашин Милићевић. Литургијско виђење света присутно је, по речима о. Вукашина, и у издавачкој делатности Епархије браничевске. Откривење теологије читаоцима је понуђено у библиотеци Савремено богословље у којој су књиге владике Игнатија и митрополита Јована Зизијуласа, као и научни богословски часопис, годишњак Саборност. На ову библиотеку надовезује се библиотека Приручници, намењена првенствено носиоцима вероучитељске службе. Постојање Цркве у времену и простору не дозвољава нам да заборавимо историју у којој битишемо, па су ту библиотеке Архива Епархије браничевске и Вечност у времену. Такође, Епархија је издала и Шематизам 2003. године, као и јубиларну Споменицу поводом десетогодишњице епископске службе владике Игнатија. Промоција издања Одбора за просвету и културу Епархије браничевске на 57. међународном боеградском сајму књигаОвим библиотекама се може прибројати и обновљени часопис Браничевски весник као годишње гласило наше Епархије. Литургија као догађај када химном и песмом величамо Господа и причешћујући се улазимо у заједницу са Творцем и Спаситељем, свој химнолошки одраз у издавачкој делатности наше Епархије исписује библиотека Браничевска лира. На крају, треба споменути да Епархија издаје и зидне календаре и џепне црквене календаре са планером.

По завршетку званичног дела промоције гости су уз послужење могли да разговарају и друже се са владиком и учесницима промоције добијајући на поклон издања наше Епархије.

Прво учећше Саборности на Сајму књига оставило је дубок траг и привукло пажњу посетиоца што свакако даје мотивацију да ово буде почетак једне лепе традиције сусрета и дружења са читаоцима.

Владимир Несторовић