RSS Новости:

Часопис „Саборност“ уврштен у категорију водећих часописа националног значаја: М51
Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског на Сајму књига 2018.
Протођакон доц. др Златко Матић одржао предавања на МДУ „Ломоносов“ и на НИУ БелГУ.
Прва промоција Сабраних дела о. Георгија Флоровског на српском језику
Одржан научни богословски скуп у оквиру прославе 200 година освећења манастирске цркве манастира Покајница
Десето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2018.
Изашла из штампе осма свеска часописа „Браничевски весник“ (2017)
Организовање међународне научне конференције
Представљање нашег издања на Филозофском факултету у Београду
Промоција зборника „Религија у савременом друштву“, Пожаревац, 2018.

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

1.2.2018. | Култура » Промоције

Промоција зборника „Религија у савременом друштву“, Пожаревац, 2018.

Промоција - Религија у савременом друштву, Пожаревац, фебруар 2018.

У организацији Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, у четвртак, 1. фебруара 2018. године, у сали Библиотеке, одржана је промоција зборника Религија у савременом друштву, у издању Института друштвених наука и Одбора за просвету и културу Епархије браничевске. О зборнику радова са Међународне научне конференције одржане 19. и 20. маја 2017. године на Сребрном језеру под називом „Религија и Црква у духовним и социо-политичким променама савременог света“ говорили су уредници зборника социолог др Мирко Благојевић и протођакон др Златко Матић.

На почетку, др Мирко Благојевић поздравивши публику и захваливши се Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ на сарадњи и промоцији зборника, публици је представио тематску поделу зборника. Представљајући сваки рад и аутора појединачно уредник је истакао да је међу учесницима Конференције било како старијих и искуснијих тако и младих који тек треба да се афирмишу у науци. Др Мирко Благојевић је посебно нагласио да је било учесника и из иностранства, најпре из земаља бивше Југославије, потом из Русије и Данске. На крају, др Мирко је са задовољством најавио и пету конференцију на тему религије и друштва, која ће се организовати у мају текуће године такође на Сребрном језеру.

Промоција - Религија у савременом друштву, Пожаревац, фебруар 2018.

Затим се присутнима обратио протођакон др Златко Матић. У свом говору протођакон је извршио својеврсну филозофско-теолошку анализу феномена савремене духовности и покушао да, у основним назнакама, представи могући конструктивни одговор Православне Цркве (православног богословља) на изазов једног таквог концепта. Понудио је на даље промишљање став да је савремена плуралистичка духовност, иако изражено индивидуалистичка и анти-традиционална, садржински еклектичка, а пројавно – конзумеристичка, ипак позитивна провокација Цркви, која је дужна да снагом послања страдалног Христа, хронос овог духовног изазова преобрати у kairòs (погодно време, згодну прилику) одговора, који би се кретао у смеру преображавајућег инкорпорирања поменутих предиспозиција савремене духовности на прогресиван, а не, као до сада, агресиван или регресиван начин.

Говорник је своје мало предавање поделио у неколико целина. Након представљања основних одлика данашње духовности и критичког социолошког приступа таквом стању, извршио је упоредну анализу савремене и православне духовности. Потом је понудио одговор на питање које су шансе Цркве у таквом духовном стању света, да би на крају извео теолошки закључак којим би се досадашње агресивне и регресивне платформе, замениле прогресивном парадигмом односа Цркве према овим, у њеној историји, невиђеним изазовима њеном бићу и мисији.

Након промоције, уследила је жива дискусија.

Религија у савременом друштву

Вероучитељ Владимир Несторовић