RSS Новости:

Једанаесто епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2019.
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2019
Епископ Игнатије за Радио „Светигора“: Верска настава у школама Србије (ретроспектива)
Предавање протођакона доц. др Златка Матића: „Подвиг (пост) – пут ка литургијском јединству“
Протођакон доц. др Златко Матић за Радио „Светигора“ о Сабраним делима о. Г. Флоровског
Конкурс за формирање листе вероучитеља за 2019/2020. г.
Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског у крипти храма Светог Саве на Врачару
Разговор са деканом ПБФ-а епископом браничевским г. Игнатијем о Богојављењу 2019.
Епископ Игнатије: „Божић — вечни загрљај Бога и човека“
Изашала је из штампе монографија „Примат римског епископа“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

1.2.2018. | Култура » Промоције

Промоција зборника „Религија у савременом друштву“, Пожаревац, 2018.

Промоција - Религија у савременом друштву, Пожаревац, фебруар 2018.

У организацији Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, у четвртак, 1. фебруара 2018. године, у сали Библиотеке, одржана је промоција зборника Религија у савременом друштву, у издању Института друштвених наука и Одбора за просвету и културу Епархије браничевске. О зборнику радова са Међународне научне конференције одржане 19. и 20. маја 2017. године на Сребрном језеру под називом „Религија и Црква у духовним и социо-политичким променама савременог света“ говорили су уредници зборника социолог др Мирко Благојевић и протођакон др Златко Матић.

На почетку, др Мирко Благојевић поздравивши публику и захваливши се Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ на сарадњи и промоцији зборника, публици је представио тематску поделу зборника. Представљајући сваки рад и аутора појединачно уредник је истакао да је међу учесницима Конференције било како старијих и искуснијих тако и младих који тек треба да се афирмишу у науци. Др Мирко Благојевић је посебно нагласио да је било учесника и из иностранства, најпре из земаља бивше Југославије, потом из Русије и Данске. На крају, др Мирко је са задовољством најавио и пету конференцију на тему религије и друштва, која ће се организовати у мају текуће године такође на Сребрном језеру.

Промоција - Религија у савременом друштву, Пожаревац, фебруар 2018.

Затим се присутнима обратио протођакон др Златко Матић. У свом говору протођакон је извршио својеврсну филозофско-теолошку анализу феномена савремене духовности и покушао да, у основним назнакама, представи могући конструктивни одговор Православне Цркве (православног богословља) на изазов једног таквог концепта. Понудио је на даље промишљање став да је савремена плуралистичка духовност, иако изражено индивидуалистичка и анти-традиционална, садржински еклектичка, а пројавно – конзумеристичка, ипак позитивна провокација Цркви, која је дужна да снагом послања страдалног Христа, хронос овог духовног изазова преобрати у kairòs (погодно време, згодну прилику) одговора, који би се кретао у смеру преображавајућег инкорпорирања поменутих предиспозиција савремене духовности на прогресиван, а не, као до сада, агресиван или регресиван начин.

Говорник је своје мало предавање поделио у неколико целина. Након представљања основних одлика данашње духовности и критичког социолошког приступа таквом стању, извршио је упоредну анализу савремене и православне духовности. Потом је понудио одговор на питање које су шансе Цркве у таквом духовном стању света, да би на крају извео теолошки закључак којим би се досадашње агресивне и регресивне платформе, замениле прогресивном парадигмом односа Цркве према овим, у њеној историји, невиђеним изазовима њеном бићу и мисији.

Након промоције, уследила је жива дискусија.

Религија у савременом друштву

Вероучитељ Владимир Несторовић