RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

24.4.2013. | Култура » Предавања

Јубилеј седамнаест векова од доношења Миланског едикта обележен у костолачкој основној школи

Предавање, Костолац, 2013.У оквиру програма веронауке за 2013. годину, у ОШ „Јован Цвијић“ у Костолцу, обележен је јубилеј седамнаест векова од доношења Миланског едикта. У периоду који је посвећен ишчекивању Васкрса, ученици су ликовним и литерарним радовима представили личност и дело Светог цара Константина, показујући да ће свака историјска победа имати смисао само уколико се догоди победа над смрћу. Изложба цртежа и фарбаних јаја, као и презентација литерарних радова представљени су 22. априла у холу школе.

Будући да је управа ОШ „Јован Цвијић“ изразила жељу да у овој прослави активно учешће узме и Одбор за просвету и културу Епархије браничевске, чланови Одбора су у среду, 24. априла, били гости ове установе. Том приликом, протођакон Златко Матић окупљеним наставницима и ученицима одржао је предавање на тему „Тријумф цара Константина у светлости Христовог Васкрсења“. Окупљени су имали прилику да размотре значај Миланског едикта за Цркву и цивилизацију, али и да посебну пажњу обрате на саму личност цара Константина, као онога који је био кључна снага свих догађаја који су били од пресудног значаја за даљи историјски пут Христове Цркве. Предавање, Костолац, 2013.Давањем слободе хришћанима, цар је омогућио Цркви да широм васељене и кроз будуће векове посведочи радосну вест о васкрсењу Сина Човечјег. Престанак гоњења није само променио дотадашњи свет, већ је Константин овим подвигом потпомогао и даљи развој свести међу хришћанима, који су сада имали прилику да све јасније схватају да је цео свет позван да постане хришћански. Због свог служења и значајног доприноса Цркви, цар Константин је препознат као један од ученика Христових, односно као „равноапостолни“.

Након предавања, директор школе Серџо Крстаноски се срдачно захвалио и изразио жељу да овакав вид предавања постане традиција сваке године пред Васкршњи распуст.

Ђакон Дејан Лазаров