RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

24.10.2018. | Култура » Сајмови

Промоција Сабраних дела о. Георгија Флоровског на 63. Међународном београдском сајму књига 2018.

Библиотека Српске патријаршије, као овогодишњи организатор штанда Српске патријаршије на 63. Међународном београдском сајму књига, приредила је у уторак, 23. октобра 2018. године, промоцију Сабраних дела о. Георгија Флоровског у сали „Иво Андрић“.

Промоцију је отворио директор Библиотеке Српске патријаршије др Зоран Недељковић истичући значај мисли и личности о. Георгија Флоровског. Г. Зоран Недељковић присутнима је скренуо пажњу на „изузетан издавачки подухват ОПК“ због кога је посебну захвалност изразио епископу Игнатију Мидићу.

Домаћин је, затим, реч и модерирање промоцијом, препустио техничком уреднику Сабраних дела, продекану ПБФ, протођакону доц. др Златку Матићу. Протођакон је поздравио говорнике и све присутне, међу којима је био и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, проф. др Богољуб Шијаковић, и подсетио на техничку страну овог издавачког пројекта. Том приликом, најпре је изразио захвалност онима без којих реализација оваквог пројекта не би била могућа, дакле са једне стране и пре свих епископу Игнатију Мидићу, а са друге стране Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, особито директору, г. Милети Радојевићу. ОПК је до сада издао 14 томова Сабраних дела о. Георгија Флоровског, а према речима уредника до завршетка пројекта, према досадашњим увидима, планирано је још толико.

После кратког техничког осврта, протођакон је реч предао „оцима да говоре о оцу“ и то: најпре епископу пожаревачко-браничевском, декану ПБФ УБ, проф. др Игнатију Мидићу, а потом епископу западноамеричком проф. др Максиму Васиљевићу.

Епископ Игнатије говорио је о богословској подлози и о богословској мисли о. Георгија Флоровског. Пажњу присутних, владика је најпре усмерио на чињеницу да живимо у времену експанзије богословске литературе, због чега се јавља потреба за богословима који својим ликом и мишљу могу послужити као темељ и мера. Према владикиним речима, о. Георгије Флоровски управо је један од таквих богослова. Владика је у том контексту указао присутнима на ширину у којој се креће мисао о. Георгија. Подсетио нас је на његове књижевне критике, философске студије, на његово врсно познавање историје, али и на неоспорни теолошки допринос.

Сумирајући теолошки допринос о. Георгија Флоровског, владика Инатије подвлачи да неопатристичком синтезом овај учитељ Цркве ослобађа богословље од вавилонског ропства, тј. од робовања схоластици. „Повратак оцима“ претпоставља стваралачки приступ у сусрету са онтолошким и егзистенцијалним темама, а све у Духу Отаца. Допринос мисли о. Г. Флоровског владика Игнатије је присутнима сажео у следећим темама које представљају окоснице за разумевање значаја мисли нашег аутора:

На самом крају свог излагања, владика је позвао на читање дела о. Георгија Флоровског и унапред изразио задовољство, уколико дела заиста буду усвојена!

Присутнима се, затим, обратио епископ Максим. На самом почетку епископ је указао на значај који има овакав издавачки подухват назвавши га „радошћу и благовешћу“. Владика је подсетио на величину подухвата, посебно имајући у виду да је реч о првом сабраном делу о. Г. Флоровског и то не само у Србији него и уопште. Такође, скренуо је посебну пажњу присутних на чињеницу да је реч о „лепом издању“, које због фине техничке обраде текста посебно олакшава посао читаоцу.

Епископ Максим указао је присутнима на привилегију коју је имао будући да ауторова дела није само читао, већ је о аутору и о његовој мисли слушао од оних који су га лично познавали. Владика је указао и на новије тенденције да се мисао о. Георгија Флоровског тумачи као она која се кључно обликовала у дијалогу са руском мишљу, али подсећа на чињеницу да је отац, будући да је већи део живота провео на Западу, своју мисао пресудно формирао у дијалогу са Западном мишљу, о чему додатно сведочи његов екуменски рад.

На самом крају владика Максим је присутнима прочитао део из дневника о. Г. Флоровског у коме о. Георгије, потакнут питањем једног студента о приступу оцима, тј. о томе у чему је њихов ауторитет, запажа да се некада трага за ауторитативним одговорима и пре суочавања са проблемима, али оптимистично примећује да студенти негују стваралачки приступ проблемима.

На самом крају уследио је неформалан разговор присутних уз коктел који је за све присутне приредио ОПК.

Фото албум © Марко Вујичић:

катихета, Данијела Клаћ