RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

14.3.2014. | Култура » Интернет

Деценија присуства „Саборности“ на интернету

Поводом јубилеја континуираног интернет представљања просветно-културног рада Епархије браничевске, који је поверен касније формираном Одбору за просвету и културу, радост нам је да се укратко осврнемо на тај период сазревања просветног и културног живота Цркве браничевске. Јер ретроспектива десетогодишњег развоја интернет презентације www.sabornost.org уједно представља и својеврстан пресек целокупне делатности Одбора за просвету и културу која је постала стожер црквеног идентитета наше заједнице.

Десетогодишњи рад ОПК пропраћен на sabornost.org

У јануару 2004. године, благословом епископа Игнатија, Епархија браничевска је први пут презентована на интернету постављањем два сајта: eparhija-branicevska.org и sabornost.org. Први сајт је, осим основних информација о Епископу и Епархији, нудио и извештаје о актуелним културним и издавачким делатностима ЕУО-а. Сајт sabornost.org је покренут са идејом да временом сви текстови из епархијског часописа Саборност буду објављени и доступни на интернету у електронској форми, што је у то време био пионирски подухват.

У том периоду рад појединих службеника Епархије је артикулисан као старање за просветну, издавачку и богословско-културну активност Цркве Божје у Браничевској епархији. Тако је 2007. године оформљен Одбор за просвету и културу, који је прерастао из постојећег Одбора за веронауку. Завршетком 2007. године престао је да постоји сајт eparhija-branicevska.org, а на адреси sabornost.org су, осим текстова из часописа, постављене и информације о културно-богословском и просветном раду ОПК, које су до тад објављиване на „епархијском“ сајту. Тако је сајт проширивањем обима добио и нов дизајн; области су технички подељене у поддомене veronauka.sabornost.org, bogoslovlje.sabornost.org и casopis.sabornost.org; постављене су динамичке странице урађене у PHP/MySQL технологији, чиме је омогућено лакше одржавање, ажурирање и претраживање.

Трећа фаза у развоју сајта започиње 2010. године. Од тада сајт има данашњи изглед; странице су технички и визуелно конструисане тако да омогућавају изузетно лако додавање нових области. Већ исте године, процватом издавачке делатности Одбора и покретањем нових библиотека појавила се таква потреба — да на сајту буде посебно издвојена област издаваштва.

У свим фазама развоја, странице сајта су пажљиво израђиване по актуелним стандардима вебдизајна и уз примену најновијих доступних технологија.

Почетком 2012. године, учесталијим културним активностима Одбора: учествовањем на Београдском сајму књига, учествовањем на предавањима, књижевним вечерима, академијама, организовањем промоција, на сајту је постало потребно да се дода нова област — култура.

Растом интересовања читалачке јавности за наша издања, настала је потреба за отварањем интернет продавнице shop.sabornost.org, путем које се од августа 2013. могу наручити претходна и актуелна издања ОПК-а.

Озбиљнији рад на анализи рада вероучитеља и његовом унапређивању је условио да у септембру 2012. године буде покренут сајт за online администрацију admin.sabornost.org, који је омогућио:

  1. вероучитељима олакшано достављање: редовних и ванредних извештаја, података о изјашњавању на почетку школске године; вођење евиденције: распореда часова, академског напредовања, стручног усавршавања; 
  2. координаторима: увид у извештаје и податке достављене од стране вероучитеља у надлежности. 

Како је рад Одбора за просвету и културу својим старањем за: кадровску селекцију и стручно усавршавање вероучитеља, презентацију издаваштва, културну активност..., био све обимнији, тиме је све болнија рана била непостојање адекватних просторија за групни рад. Благословом председника ОПК, иницијативом и залагањем службеника ОПК, финансијском помоћи уважених добротвора, преданошћу извођача радова, гостољубљем заједнице Цркве у пожаревачком насељу Бусије, на галерији ове Цркве је у октобру 2013. године изграђен и освећен Образовни центар „Ecclesia Viminaciensis“. Наравно, као у огледалу рада ОПК-а, на сајту је додата област — центар.

Почетком 2014. године, формирањем групе аутора, садржај сајта је попуњен извештајима о активностима које нису биле на време пропраћене током претходне две године. Сајт тренутно покрива сва важна дешавања која су чланови ОПК организовали или у којима су учествовали. Такво заокруживање досадашње делатности Одбора за просвету и културу је резултирало издавањем првог Летописа ОПК.

Ажурније постављање садржаја је захтевало да сајт буде претходно технички модификован, како би функционисао попут CMS система, и тиме олакшао унос, преглед, одобравање и дељење. Те техничке интервенције су извршене управо почетком 2014. године.

Захваљујући свему томе, посетиоци нашег сајта могу очекивати редовна извештавања о наредним активностима Одбора, којих је из године у годину све више.

Пред крај, следећом табелом укратко приказујемо проширивање садржаја и визуелни/технолошки развој сајта:

  2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
садржај Часопис Саборност Додате области богословље и веронаука Издвојена област издаваштво Додата област култура Додата област центар  
изглед Прва верзија Друга верзија Трећа верзија
платформа Статичне HTML странице Динамичке PHP странице, MySQL база података
увођење нових услуга         Омогућен RSS   Омогућено Google прилагођено претраживање   Уведена online администрација сектора веронауке Отворена интернет продавница Омогућен newsletter
сервери VeratNet Hosting SezamPro Hosting Orion Telekom Hosting

Значај

Постојање интернет презентације Одбора за просвету и културу је допринело да целокупан предани рад једног одбора једне од епархија СПЦ, од стране Министарства вера, Министарства просвете, Министарства науке, Министарства културе, Народне библиотеке Србије, Београдског сајма, ЦЕОН-а, ЗУОВ-а, бројних добротвора — правних и приватних лица, бројних сарадника — научних, културних и уметничких стваралаца, најбројнијих читалаца, буде препознат и подржан као онај који аутентично служи изградњи Цркве Божје. Конкретно, сав рад на пројектима црквене просвете, културе и издаваштва, бива доступнији путем сајта много широј публици. Тако се наш свеобухватни циљ рада — позив на спасење у Цркви, у Евхаристији, наша благовест о Царству Божијем упућена свима — чује даље.

Ђакон Горан Илић