RSS Новости:

Изашала је из штампе монографија „Примат римског епископа“
Изашао из штампе зборник огледа из упоредног богословља: „Да не буде раздора у Телу“
Најновији број часописа „Саборност“ XII (2018)
Зборник „Покајање, праштање и спасење у савременој (постмодерној) култури“
Предавање протођакона доц. др Предрага Петровића „Изазов богословског исказа у Верској настави“
Часопис „Саборност“ уврштен у категорију водећих часописа националног значаја: М51
Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског на Сајму књига 2018.
Протођакон доц. др Златко Матић одржао предавања на МДУ „Ломоносов“ и на НИУ БелГУ.
Прва промоција Сабраних дела о. Георгија Флоровског на српском језику
Одржан научни богословски скуп у оквиру прославе 200 година освећења манастирске цркве манастира Покајница

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

23.1.2014. | Култура » Промоције

Књижевно вече и представљање издаваштва, Смедерево, 2014.

Промоција издаваштваНародна библиотека у Смедереву, поводом 25. Светосавских свечаности, организовала је 23. јануара 2014. године књижевно вече и представљање издавачке делатности Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске под називом Савремени теолошки изазови.

Поред директора Народне библиотеке у Смедереву, господина Драгана Мрдаковића, који је уводним словом поздравио присутне, на овом скупу говорили су и чланови уредништва, протођакон Златко Матић, уредник издања и секретар Одбора, протођакон др Предраг Петровић и ђакон Томислав Пауновић.

О мотивима и начину рада издавачке делатности ОПК говорио је ђакон Томислав Пауновић. Он је истакао да циљ издаваштва ОПК никада није било постизање неког историјског резултата, већ је увек схватано као служење Цркви, и то у свом конкретном и реалном значењу — конкретној литургијској заједници сабраној око једне конкретне личности — око епископа.

По том узору, по узору структуре Цркве, организовано је и издаваштво ОПК, тако да су издања подељена по важности и тематици на библиотеке. У оквир такве поделе постоје библиотеке: Савремено богословље, Приручници, Архива Епархије браничевске, Вечност у времену, Браничевска лира, Браничевки весник. Искра и зачетник читавог издаваштва, нагласио је ђакон Томислав, јесте часопис Саборност који још 1995. године покреће наш епископ Игнатије и који је до сада прерастао у један од најутицајнијих теолошких часописа наше Цркве.

Промоција издаваштваПротођакон др Предраг Петровић се у своме излагању осврнуо на проблематику нашег односа и приступа према књизи уопште. Он јенагласио да је данашњи приступ књизи, како писању тако и читању, прилично индивидуалистички, док се у древним јудео-хришћанским списима (па чак и нехришћанским списима) види један сасвим другачији, холистички приступ, који одише целовитошћу израза и свеобухватним виђењу света. Приступ писању књига и приступ читању књига код православних хришћана увек је био мотивисан унутрашњом жељом и најдубљом потребом да се нађе и покаже начин и истина постојања које нам је Бог открио . Протођакон Предраг је посебно истакао да је потребно тражити одговоре на оно што нас мучи у проблематици које су имали и многи пре нас. Они се налазе у књигама не само Св. Писма, већ у читавој хришћанској литератури до данашњих дана, јер ми и даље живимо време Новога Завета, и даље смо део библијске традиције.

После захвалности домаћину на позиву и организацији ове књижевне вечери, протођакон Златко Матић је подсетио присутне да темељ читавог издаваштва Епархије браничевске управо лежи на живој литургијској обнови која је настала доласком епископа Игнатија (Мидић) на трон наше Епархије. Покретање часописа Саборност, који је постао знак распознавања наше Епархије, показатељ је да је евхаристијску обнову пратила и богословска обнова. Издавачки подухвати конципирани су тако да промовишу аутентично, предањско, православно богословље, богословље које је спремно да се суочи са најважнијим и најтежим питањима човека данашњице. Савремени човек вапи и очекује много више него што му то могу пружити сви остали мислиоци и све остале организације које нас окружују. Црква, теологија, црквена просвета, црквено издаваштво (па и наше Епархије), крећу од става да се хришћани разликују од других људи управо зато што имају одговоре на та питања и што се не мире са смрћу.

Промоција издаваштваСве што радимо, пишемо и објављујемо, од песмарице до највиших израза богословствовања, све то у основи има исту борбу, борбу за живот. Наше књиге нису ништа друго него успомена са Св. Евхаристије и наша припрема за Св. Евхаристију, нагласио је протођакон Златко. Савремено православно богословље треба да буде опис тог искуства, опис тог опита. Чинимо да наша порука превазиђе просторно-временске баријере и да постане ехо века бесмртности.

Испуњена сала библиотеке у Смедереву и питања присутних на крају излагања су верни показатељи чињенице да у Смедереву влада велико интересовање како за издавачку делатност ОПК, тако и за савремену богословску мисао, коју су те вечери присутни могли чути.

Ђакон Иван Весић