RSS Новости:

Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског на Сајму књига 2018.
Протођакон доц. др Златко Матић одржао предавања на МДУ „Ломоносов“ и на НИУ БелГУ.
Прва промоција Сабраних дела о. Георгија Флоровског на српском језику
Резултат конкурса за формирање листе вероучитеља за 2018/2019. г.
Одржан научни богословски скуп у оквиру прославе 200 година освећења манастирске цркве манастира Покајница
Десето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2018.
Изашла из штампе осма свеска часописа „Браничевски весник“ (2017)
Организовање тематског научног богословског скупа, Манастир Покајница, 21. мај 2018.
Организовање међународне научне конференције
Представљање нашег издања на Филозофском факултету у Београду

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

17.10.2013. | Култура » Промоције

Промоција књиге „Да истинујемо у љубави“, Крагујевац, 2013.

„Да истинујемо у љубави – Званични богословски дијалог Православне и  Римске Католичке Цркве“, ГрафујевацУ суботу, 17.10.2013. године, у сали Духовног-образовног центра светог Јована Златоустог у Крагујевцу, одржана је промоција књиге „Да истинујемо у љубави – Званични богословски дијалог Православне и Римске Католичке Цркве“, у издању Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске. Присутнима су се овом приликом обратили протојереј ставрофор Зоран Крстић, професор на Православном Богословском факултету, протојереј Вукашин Милићевић, асистент на Правослaвном Богословском факултету, г. Владан Костадиновић, професор у Богословији свети Јован Златоусти и аутор књиге, протођакон Златко Матић, асистент на Православном Богословском факултету УБ.

Проф. Костадиновић је указао на историјат проблема који су, у различитим временским епохама, утицали на лагано отуђење два дела хришћанске васељене, али и на васпостављање мирног дијалога хришћанског Истока и Запада.

Отац Вукашин је говорио о природи Цркве као дијалошкој реалности и указао да се књига која се промовише уклапа у такво виђење и разумевање православља.

Прота Зоран Крстић је честитао аутору на храбрости да пише о теми, која нажалост није радо виђена у нашој средини и изразио наду да ће ова књига бити подстрек другим истраживачима.

Аутор, протођакон Златко, је у свом излагању дубоко захвалио свим присутним саговорницима и изнео став да суштински разлог овог сабрања има дубоке корене у самом хришћанском бићу, у потреби за остварењем једне Цркве. Битна мисао ауторовог излагања је да је православно-католички дијалог остао богословски и да је као такав остао најважнији од свих билатералних дијалога. Због сложености проблема осетио је потребу да сакупи пет до сада донетих докумената Комисије за дијалог и преда народима овог говорног подручја, како би се и они упутили у богословски дијалог Католичке и Православне Цркве. Аутор је искористио прилику и упозорио да: „Тек након тога, познавања садржине разговора и потписаних документа и ставова, дозвољено је критиковање, заузимање резервисаних позиција, па чак и оштра, негативна реакција“, чиме је хтео да укаже на актуелност и важност теме дијалога.

Промоција је протекла у радосној атмосфери и завршена је постављањем врло озбиљних питања.

Иван Филиповић, вероучитељ