RSS Новости:

Изашала је из штампе монографија „Примат римског епископа“
Изашао из штампе зборник огледа из упоредног богословља: „Да не буде раздора у Телу“
Најновији број часописа „Саборност“ XII (2018)
Зборник „Покајање, праштање и спасење у савременој (постмодерној) култури“
Предавање протођакона доц. др Предрага Петровића „Изазов богословског исказа у Верској настави“
Часопис „Саборност“ уврштен у категорију водећих часописа националног значаја: М51
Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског на Сајму књига 2018.
Протођакон доц. др Златко Матић одржао предавања на МДУ „Ломоносов“ и на НИУ БелГУ.
Прва промоција Сабраних дела о. Георгија Флоровског на српском језику
Одржан научни богословски скуп у оквиру прославе 200 година освећења манастирске цркве манастира Покајница

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

17.10.2013. | Култура » Промоције

Промоција књиге „Да истинујемо у љубави“, Крагујевац, 2013.

„Да истинујемо у љубави – Званични богословски дијалог Православне и  Римске Католичке Цркве“, ГрафујевацУ суботу, 17.10.2013. године, у сали Духовног-образовног центра светог Јована Златоустог у Крагујевцу, одржана је промоција књиге „Да истинујемо у љубави – Званични богословски дијалог Православне и Римске Католичке Цркве“, у издању Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске. Присутнима су се овом приликом обратили протојереј ставрофор Зоран Крстић, професор на Православном Богословском факултету, протојереј Вукашин Милићевић, асистент на Правослaвном Богословском факултету, г. Владан Костадиновић, професор у Богословији свети Јован Златоусти и аутор књиге, протођакон Златко Матић, асистент на Православном Богословском факултету УБ.

Проф. Костадиновић је указао на историјат проблема који су, у различитим временским епохама, утицали на лагано отуђење два дела хришћанске васељене, али и на васпостављање мирног дијалога хришћанског Истока и Запада.

Отац Вукашин је говорио о природи Цркве као дијалошкој реалности и указао да се књига која се промовише уклапа у такво виђење и разумевање православља.

Прота Зоран Крстић је честитао аутору на храбрости да пише о теми, која нажалост није радо виђена у нашој средини и изразио наду да ће ова књига бити подстрек другим истраживачима.

Аутор, протођакон Златко, је у свом излагању дубоко захвалио свим присутним саговорницима и изнео став да суштински разлог овог сабрања има дубоке корене у самом хришћанском бићу, у потреби за остварењем једне Цркве. Битна мисао ауторовог излагања је да је православно-католички дијалог остао богословски и да је као такав остао најважнији од свих билатералних дијалога. Због сложености проблема осетио је потребу да сакупи пет до сада донетих докумената Комисије за дијалог и преда народима овог говорног подручја, како би се и они упутили у богословски дијалог Католичке и Православне Цркве. Аутор је искористио прилику и упозорио да: „Тек након тога, познавања садржине разговора и потписаних документа и ставова, дозвољено је критиковање, заузимање резервисаних позиција, па чак и оштра, негативна реакција“, чиме је хтео да укаже на актуелност и важност теме дијалога.

Промоција је протекла у радосној атмосфери и завршена је постављањем врло озбиљних питања.

Иван Филиповић, вероучитељ